147 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР


Днес на 18.07.2015г. се навършват 147 години от смъртта на Хаджи Димитър.
Организирана бе възстановка на драматичните боеве на четата му през 1868 г.

147 години от смъртта на Хаджи Димитър отбелязаха днес на връх Бузлуджа.

http://vbox7.com/play:90bd45f8ce

Казанлъшкият клуб към Национално дружество “Традиция” отново организира възстановки на драматичните боеве на четата на Хаджи Димитър през 1868 г., в която взеха участие 120 души от цяла България.

Беше пресъздадено пристигането на четниците в Балкана и тежката и неравностойна битка, в която срещу тях се изправят над 700 души редовна турска войска и башибозук. Както е от няколко години, в ролята на войводата Хаджи Димитър отново влезе председателят на казанлъшкото дружество Николай Байнов. Най-младите участници в събитието бяха две 14-годишни момичета, които пресъздадоха ролята на самодивите по стихотворението на Христо Ботев – Хаджи Димитър.

След спектакъла бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджията и неговите момци. Свещеници от Казанлък пък отслужиха заукопойна молитва, а след това осветиха и курбана от шилешко месо за 400 души, който домакините от общината приготвиха за 400.

По думите на Байнов през следващата юбилейна година от провеждането на възстановките от трагичните боеве в тях се очаква да вземат участие 150 души от страната.