Как Да Поддържаш Вдъхновението си Живо


1. Не се занимавай дълго с едно и също нещо.more tag (Insert More Tag) Направи си изследването на темата, напиши си статията, но след това се отдръпни и виж какво си направил. Независимо дали ти харесва или не, остави го да отлежи. Ако се налага редакция и усещаш, че в момента не можеш да направиш подобрения, просто зарежи статията и се върни към нея след време. Не позволявай на перфекционизма ти да погуби удоволствието от работат

2. Когато имаш вдъхновение – пиши. Пиши с грешки и граматични и правописни и изпускай букви, но пиши. Вдъхновението не трябва да се изпуска. Понякога имам влудяващо вдъхновение и завършвам 2 страници статия за 30 минути! После като я прочета има доста смешни неща – изпуснати букви, разменени места на букви недовършени думи, но основната мисъл е вътре, а грешките могат да се поправят и в най-тежките периоди на липса на вдъхновение. Не поправяй грешките си докато пишеш, няма смисъл, защото така или иначе след това трябва да прочетеш няколко пъти статията и да редактираш.

3. Не знаеш за какво да пишеш, уж имаш много идеи, но точно в този момент за нищо не ти се пише. Единственото, което можеш да направиш е да забравиш за писане на статия. Излез, разходи се, стой далече от компютъра. Срещни се с хора – това винаги дава много идеи.

4. Не прегаряй вдъхновението си. Консумирай го бавно и с удоволствие. Давай си време да помислиш. Отлагай момента на писането, за да подсилиш вдъхновението, но не пропускай точния момент :-) .

5. Води си записки в малко тефтерче, което носи винаги в теб. Обикновено идеите идват в следствие на емоция. Ако можеш да запишеш какво е предизвикало емоцията има вероятност като седнеш да пишеш да си спомниш емоцията и тогава статията ти ще бъде със заряд.

6. Редувай заниманията си. Когато имаш вдъхновение пиши, когато нямаш се залавяй с рутинни дейности – като създаване на връзки към сайта ти, редактиране на стари статии, подреждане на статиите, четене на RSS четеца ти (между другото четенето на статии в твоята област може да ти припомни забравени теми, за които си мислел да пишеш).

7. Спомни си, кога започна всичко това. Кога за пръв път чу за темата на сайта ти? Как се запали за това? Дали да не напишеш статия, която е малко по-лична и показва на читателите, че и ти си бил начинаещ? Дали да не разкажеш с какви трудности си имал среща? А как си се справил? А дали всъщност вече не пишеш статия за това :-) ?

8. Чети списания и онлайн издания – като цяло много шум и глупости има в тях и ти не искаш да пишеш толкова повърхностно, но идеите ще те връхлетят като видиш много посредствени теми разработени повърхностно. Дали всъщност не искаш да напишеш нещо по-сериозно по темите, които си открил?

9. Говори с приятели. Разказвай им с какво се занимаваш. Слушай какво те питат, даже ако искаш си записвай – това е идеален материал за статия за начинаещи по твоята тема. Особено, ако твоите приятели нищо не знаят по темата ти – въпросите им ще ти покажат кое привлича внимание в твоята тема.

10. Провери си пощата с имейли от посетители и виж какво те питат, прочети писма от половин година назад. Виж дали си отговорил на всички писма със статия. Ако имаш страница с най-често задавани въпроси – дали да не я актуализираш?

Вдъхновението е толкова приятна емоция, винаги изпитвам удовлетворение след написана статия. Пожелавам ти Вдъхновението да е с теб!